Do nalewki z jagód dodaję dwa nietypowe składniki. Każdy pyta, co robię, że jest tak dobra
Butelki z nalewką jagodową zawsze mają specjalne miejsce w mojej domowej spiżarni. Nie mam jednego sposobu na tę nalewkę, bo smak jagód zawsze przełamuję dodatkami. Jednak duet limonka oraz wanilia jest moim ulubionym i najczęściej go powtarzam. Nalewka zyskuje niepowtarzalny aromat, a dodatki jeszcze bardziej podbijają smak jagód.
Ważne: nalewka z jagód to napój na bazie alkoholu, przeznaczony tylko dla osób dorosłych.
Jak zrobić nalewkę jagodową?
Jeśli ma być ekonomicznie, to warto wybrać się po jagody na nalewkę samemu – połowa lipca to czas, kiedy lasy są pełne tych owoców. Ja nie lubię zbierać drobnych owoców, więc co roku staram się kupić choć kilka kilogramów na dżemy jagodowe, które uwielbiam oraz właśnie nalewkę.
Do nalewki dodaję wódkę oraz spirytus. Dodatek spirytusu można pominąć, wówczas nalewka będzie bardzo łagodna. Moje sekretne dodatki to laska wanilii (koniecznie trzeba ją rozciąć) oraz sok i skórka z limonki.
Przepis: Nalewka z jagód
Aromatyczna nalewka z leśnych owoców z wanilią i limonką.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1,5 kg czarnych jagód
- 400 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 limonka
- 1 l wódki
- 500 ml spirytusu
Sposób przygotowania
- Nastawianie nalewkiUmyte jagody zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, aby puściły sok. Po tym czasie zalej owoce wódką, spirytusem, dorzuć do słoja rozciętą na pół laskę wanilii, sok z limonki oraz kilka kawałków skórki z limonki (tylko zieloną część). Odstaw w ciemne miejsce na 4-6 tygodni.
- Zlewanie nalewkiZlej płyn z owoców, przelej do butelek i odstaw na kolejne 3-4 miesiące.
Owoce, które zostaną po zlaniu nalewki, można ponownie zasypać cukrem i wykorzystywać potem do deserów.
Co dodać do nalewki jagodowej? Inne pomysły
W jednej z gdańskich restauracji próbowałam rewelacyjnej nalewki jagodowej z dodatkiem ziaren pieprzu. To również jest jeden z tych dodatków, które można dodać do jagód i które zaskakująco dobrze się z nimi komponują (szef kuchni z Gdańska nie chciał zdradzić swojej tajemnicy i podać dokładnych proporcji, a mi nie udało się odtworzyć idealnie smaku tamtej nalewki, dlatego zachęcam do eksperymentowania i własnych prób). Dość popularne jest dodawanie do nalewki jagodowej przypraw korzennych z cynamonem na czele. Akurat nie jest to moje ulubione połączenie, ale to oczywiście rzecz gustu.
Nalewkę jagodową można także zrobić bez żadnych dodatków smakowych. Wówczas wystarczy cukier oraz alkohol do zalania. Taka nalewka będzie miała przyjemny, delikatny, jagodowy smak i – jak każda nalewka na bazie leśnych jagód – piękny kolor.